SVÄTÝ TÝŽDEŇ: Kresťania oslávia najstarší a najväčší sviatok v roku

12.04.2017 Bratislava

Bratislava 12. apríla (TASR) - Kvetnou nedeľou, ktorá tento rok pripadla na 9. apríla, vstúpili kresťania na Slovensku i vo svete do Veľkého či Svätého týždňa. V tomto roku oslávia tento najstarší a najvýznamnejší sviatok kresťanského cirkevného roka v rovnakom termíne nielen veriaci katolíckej, evanjelickej či ďalších cirkví, ale aj pravoslávni kresťania, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára a väčšinou slávia Paschu neskôr.

Pôvod názvu "Veľká" noc treba hľadať v časoch židovského otroctva v starovekom Egypte. Názov sviatku Pesach, ktorý židia slávia počas terajšieho kresťanského Veľkého či Svätého týždňa (začal sa 10. apríla večer a trvá do 18. apríla) a ktorý pripomína oslobodenie Izraelitov z egyptského otroctva, si mnohí vysvetľujú ako "prechod" alebo "obídenie" či vyhnutie sa.

Slovo prechod súvisí s tým, ako sa uvádza v Biblii, po vyslobodení z Egypta previedol Boh ľud na čele s Mojžišom cez Červené more, ktoré rozdelil a vysušil. Slovo obídenie či vyhnutie sa súvisí s anjelom smrti, ktorý obišiel židovské domy potreté krvou baránka počas noci, keď zomreli všetky prvorodené egyptské deti. Bola to desiata rana, ktorou Boh potrestal egyptskú krajinu za to, že faraón nechcel prepustiť izraelských otrokov. Obídenie aj prechod cez more predstavujú veľké Božie skutky a na ich spomienku vznikol názov Veľká noc.

Symbolika prechodu z otroctva do slobody sa preniesla aj do kresťanstva ako prechod z hriechu do života v Božej milosti, ktorý zabezpečil Ježiš Kristus svojou smrťou a zmŕtvychvstaním. Počas Veľkého týždňa si kresťania v nasledujúcich dňoch pripomenú pamiatku ustanovenia sviatosti oltárnej, pamiatku umučenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista a následne jeho zmŕtvychvstanie.

Počas celého 40-dňového pôstneho obdobia pred Veľkou nocou mali veriaci možnosť duchovne sa pripraviť na tieto sviatky, činiť pokánie, priblížiť sa k Bohu.
 

Vyberte región